Nárok diabetiků na glukometr a diagnostické proužky

Jak je to s nárokem diabetiků na glukometr a diagnostické proužky?

U zdravotnických prostředků pro diabetiky dochází s účinností od 1. 12. 2019 ke změnám ohledně jejich předepisování, schvalování a úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Glukometr může pacientovi v indikovaných případech předepsat diabetolog; diagnostické proužky na stanovení glukózy v krvi diabetolog, nebo nově u pacientů léčených perorálními antidiabetiky i praktický lékař.

Glukometry jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny diabetikům, kteří jsou léčeni intenzifikovaným inzulínovým režimem nebo perorálními antidiabetiky (léčba inzulínovými pery, nebo pumpou, léčba hypoglykemizujícími perorálními antidiabetiky, nebo u nediabetické hypoglykémie). Glukometr předepisuje diabetolog na poukaz, který pacient následně předloží ve výdejně zdravotnických prostředků, kde mu bude glukometr vydán. Na rozdíl od dřívějška již od 1. 12. 2019 není nutný souhlas revizního lékaře.

Glukometr (s možností stahování hodnot do univerzálních počítačových programů umožňujících vyhodnocení dat) je ze zdravotního pojištění hrazen do výše 500 Kč, v množství 1 kus za 6 let. Pro další typy glukometrů (glukometry pro stanovení ketolátek, glukometry s hlasovým výstupem, glukometry s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením) platí stejný množstevní limit, s úhradovým limitem 1 000 Kč.

Diagnostické proužky na stanovení glukózy z krve pojišťovna hradí v množství, které záleží na závažnosti zdravotního stavu. Na základě indikace diabetologem, nebo praktickým lékařem, je pacientům léčeným perorálními antidiabetiky hrazeno 100 kusů za rok. Vše se samozřejmě vykazuje na číslo pojištěnce, takže pacient nemá nárok dostat poukaz na 100 kusů proužků od praktického lékaře a na dalších 100 kusů od diabetologa. V ostatních případech diagnostické proužky předepisuje diabetolog. Pacientům léčeným injekčními neinzulínovými antidiabetiky, nebo inzulínem do 2 dávek denně, nebo s nediabetickou hypoglykémií je hrazeno množství 400 kusů za rok. Pacientům léčeným intenzifikovanou inzulínovou terapií (inzulínovou pumpou nebo perem) je hrazeno 1 500 kusů za rok. A diabetikům do 18 let včetně nebo těhotným diabetičkám je hrazeno 2 500 kusů za rok.